. . .
Drempels waar u niet overheen kunt, briefjes waarop staat dat het watergeven alleen mag onder begeleiding, een tafel waar de rolstoel niet onder past, paden die u leiden naar een standbeeld. Zomaar wat voorbeelden van situaties die wij zijn tegenkomen in zorgtuinen. Inderdaad. Veel bewoners van zorginstellingen hebben goede redenen om níet naar buiten te gaan...

Verplaats u in de doelgroep van een buitenruimte en het wordt duidelijk wat de specifieke behoefte is.

Een belevingstuin ontwerpen voor de zorg, is meer dan het tekenen van groenvakken. Elke vorm van dementie heeft zijn eigen oplossing nodig. Waar de ene bewoner onrustig wordt, heeft de ander last van vergeetachtigheid en een derde moeite met emoties.
 

De omgeving is van grote invloed op het welzijn van dementerenden en gehandicapten. De buitenruimte vraagt om rust, geborgenheid en veiligheid. Wanneer deze elementen aanwezig zijn, wordt er meer gebruik gemaakt van de buitenruimte en zullen bewoners minder meer rust ervaren. Dat vraagt onder andere om de juiste routing, diverse soorten groenvakken die zorgen voor kleur, geur en geluiden in de tuin.

Een goede buitenruimte kan ervoor zorgen dat:
  • de bloeddruk omlaag gaat;
  • pijn wordt verminderd;
  • de ligduur in het ziekenhuis afneemt;
  • een minder onrustig gevoel wordt ervaren;
  • een positievere stemming overheerst.

Bij Revidus realiseren wij het plan voor de buitenruimte. Hierbij combineren we onze kennis van de buitenruimte met inzichten in het menselijk gedrag. Uit onderzoek weten we namelijk op welke elementen mensen positief reageren en welke behoeften dementerenden hebben.

Meer weten over de positieve relatie tussen een belevingstuin en de zorg? Lees dan ons whitepaper!
 
Naam
E-mail
Ja, ik wil informatie van Revidus ontvangen

Vraag onze whitepaper aan en lees meer over belevingstuinen voor de zorg.